This website works best with JavaScript enabled
All for Joomla All for Webmasters

logo2

27. mistrovství světa obedience, Švýcarsko, Wichtrach 12.-15. 8. 2021

Referuje Kristýna Másilková

Obedience se volně překládá jako vysoká škola poslušnosti, důraz je kladen na preciznost, přesnost a rychlost provádění všech cviků, psovod a pes mají působit jako harmonický tým. Tento sport je ušit na míru border koliím a ovčáckým psům, úspěšní jsou rovněž retrívři.

Českou republiku poprvé reprezentoval stafbulík - čtyřletá Wizard Funny Macy Gray,  klubový šampion práce & klubový šampion obedience, 3x CACT – čekatel Českého šampiona práce.

M9789 n

 

Mistrovství se zúčastnilo celkem 97 soutěžících týmů - 84 border kolií, 6 belgických ovčáků, 3 retrívři, a 4 další plemena měla po jednom zástupci. Stafík potažmo teriér je vždy exotem závodu (za 27 let konání akce se soutěže účastnily dvě stafice). Fany se do sedmičlenného týmu se kvalifikovala jako druhá nejlepší. Rekapitulace jejích výsledků kvalifikačních závodů (KZ):

1. KZ, Mistrovství ČR 2020, 4. z 19 týmů – 269 b., výborně, CACT

2. KZ, 2. z 10 týmů - 279,5 b., výborně

3. KZ, 2. z 10 týmů - 291,25 b., výborně

Rozhodčí na MS byli velmi přísní a na sebemenší zaváhání stálo cenné body, hodnocení se velmi lišilo od toho, na které jsme zvyklí z našich závodů a to i o dva i tři stupně. V takovém množství skvěle připravených psů je to nutnost. Jen pro představu – chůze u nohy trvala přes 4 minuty, provádí se samozřejmě bez vodítka, povel se může použít pouze při změně tempa, obsahuje prvky obratů, tři různá tempa, couvání, úkroky.

Jsem šťastná, že jsem díky Fanynce mohla být na této akci v roli účastníka. Je to skvělá fenka s velkým srdíčkem, kterou baví spolupráce a jejím prostřednictvím i poslušnost.
Naše cesta do reprezentace byla snová – hvězdy nám byly nakloněny a my měly závod od závodu víc a víc bodů, Fanču nevykolejily ani mateřské povinnosti. Všemi kvalifikačními závody jsme prošly bez nuly a s výslednou známkou výborně. Předmistrovskou přípravou jsme nepodcenily, trénovaly jsme v různých halách dohromady s dalšími repre týmy. Pracovaly jsme na detailech, které do té doby nebylo nutné řešit. Do Švýcarska jsem odjížděla s dobrým pocitem, že jsem pro přípravu udělala maximum.

Přála jsem si, aby vše klaplo a my s Fančou ukázaly, že se stafbulík mezi borderkami neztratí. Nastal den „D“ a my si šly užít v pořadí náš teprve 13. závod. Skupinové odložení dopadlo skvěle – za první cvik odložení vsedě jsme od všech rozhodčích získaly maximální počet bodů a i odložení vleže s přivoláním bylo hodnoceno ve známce výborně. Cítila jsem ohromnou úlevu a těšila se na sobotu, kdy nás čekalo dalších osm individuálních cviků. Mezitím jsem fandila našemu skvělému českému různorasému týmu a kochala se výkony ikon světové obedience. Trochu rozpačitá jsem byla zpočátku z hodnocení, zdálo se, že rozhodčí nemají v hodnotících blocích desítku (podobně rozpačité pro mne bylo hodnocení na MS v roce 2015). Mistrovská soutěž je samozřejmě o daleko přísnějším bodování, ale místy jsem netušila, jak by provedení na plný počet bodů mělo vypadat.

Na plac jsme nastupovaly obě s úsměvem a já s bažením po nejlepším možném výsledku. O patnáct minut později jsem odcházela s pokorou, velkým uznáním a obdivem ke všem týmům, které se mistrovství účastní. Málokterý závodník má možnost si tento pocit „osahat“. Pro mne byl naprosto neporovnatelný se závody, které jsem do té doby s jakýmkoli psem napříč kynologickými sporty zažila. Zprvu mne mrzelo, co jsem pokazila, analyzovala jsem, co jsem v tréninku podcenila. S odstupem času jsem ráda za náš pro někoho možná neuspokojující výsledek. Fanynka se s mou nervozitou, jinak řečenými povely, zmatenými pohyby a malou závodní zkušeností popasovala skvěle. Chyby jsou pro mne inspirací do dalšího tréninku (a že jich je:)… Slovy klasika „Důležitý není cíl, ale cesta.“

Mistrovství bylo skvělé po lidské stránce – v repre se sešli různí lidé mnoha povah, ale dohromady jsem tvořili skvělý tým, který se maximálně podporoval a pomáhal si. Společně jsme trénovali, trávili spolu volný čas. Naše psiska si užila koupání, procházky a navzdory své různorodosti spolu vycházela naprosto bez problémů.

Děkuji Staffordshire Bull Terrier Clubu CZ za velkou podporu, myslím, že český stafíček ostudu neudělal.

Video je možné zhlédnout zde: www.youtu.be/LXSaEvf4a0E

Oficiální stránky MS: www.wcobedience2021.ch

366A5978  DJI 0561

 

M366A5701   M366A5773

M366A5735

M366A5746

 

M366A5780

M366A5792

M366A5829

M366A5839

 

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef77 #020614063440